KIRJAT‪» KOTIMAISET NYPLÄYSKIRJAT‪»

Suomalaista nyplättyä pitsiä - Helena Honka-Hallila

Suomalaista nyplättyä pitsiä - Helena Honka-Hallila


Hinta
36,00 + toimituskulut
Sis. alv 10 %


Määrä
kpl





Voit tilata tätä tuotetta korkeintaan varastossa olevan määrän.
Saatavuus
Arviolta 20 - 30 vrk tilauksesta. Arvion luotettavuus on hyvä.

Varastotilanne ja saapuvat
Haluan ilmoituksen, kun tuotetta tulee lisää varastoon


Arvostelut
Yleisarvosana ()


Tuotteen kuvaus

Upea - Rauman Pitsiviikolla 2012 virallisesti julkistettu - nyplätystä pitsistä tehty historiakirja.

Nyplätyt pitsit ovat osa laajaa kansainvälistä ”pitsiteollisuutta”, joka on Suomessa ollut pääasiassa pienyrittäjyyttä, muualla Euroopassa usein hyvinkin organisoitua ja laajamittaista. Raumalla ja Orimattilan Heinämaalla pitsinnypläys oli naisten ammattikäsityötä 1900-luvun alkukymmeniin asti. Sittemmin nypläyksestä on tullut suosittu harrastus eri puolilla Suomea.

Pitsinnypläyksen juuret juontavat 1400-luvun Italiaan ja Flanderiin. Eurooppaan kehittyi pitsinnypläysalueita, joiden pitsit erosivat toisistaan valmistustekniikaltaan. Pitsit seurasivat muotia, ja mallit muuttuivat.

Tekstiilitutkija ja tietokirjailija Helena Honka-Hallilan teos Suomalaista nyplättyä pitsiä käsittelee Rauman ja Heinämaan pitsejä, niiden muuttumista ja käyttöä. Muutamien taitavien suomalaisten nyplääjien tuotantoon lukija pääsee tutustumaan lähemminkin. Teos sisältää myös katsauksen pitsinnypläyksen kehittymiseen eri puolilla Eurooppaa.

Kirjassa esitellään 1800-luvun alun tykkimyssyjen tykkipitsejä, vuosisadan puolivälin herkkiä nenäliinapitsejä sekä 1800- ja 1900-lukujen vaihteen guipure-tyyppisiä lakana- ja pöytäliinapitsejä.

Teos tuo arvokasta lisätietoa pitsinnypläyksen vaiheista Suomessa, sillä aiemmat julkaisut Rauman ja Heinämaan pitseistä ovat ulottuneet vain 1800-luvun puoliväliin. Kirjan aineistona ovat Kansallismuseon, Rauman museon ja Turun Museokeskuksen sekä Tonder museumin ja Östgötlands museumin kokoelmat.

Museoiden aineistot ovat paljolti pitsinäytteitä, mutta mukana on myös tekstiilejä, joissa on käytetty pitsiä. ”Onnistuin saamaan kirjaan pitsejä, jotka on kuvattu elävässä ympäristössään. Vaikka pitsit ovat koristeellisia ja juhlaviakin, ne ovat silti olleet käyttötekstiilejä”, muistuttaa Helena Honka-Hallila.

Tekijä
FL, tietokirjailija Helena Honka-Hallila (s. 1954) on vapaa kirjailija ja tutkija. Hän on arkielämän historiaan suuntautunut kansatieteilijä ja on kirjoittanut mm. paikallishistorioita. Turkulaisen Honka-Hallilan erityinen kiinnostuksenkohde ovat perinnekäsityöt, joita hän on kuvannut useissa teoksissaan. Hän sai vuonna 2011 Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnon tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannostaan.

Ulkoasu: Riikka Löytökorpi
176 sivua, koko: 230 x 297 mm, sidottu


Tuotteen koko pakattuna tai myyntipakkauksen koko on arviolta 339 x 260 x 30 mm.


Paino
0,982 kg
(myyntipakkauksen kanssa 1,2 kg)


Valmistusmaa
Suomi


Kommentit
Milona S. vahvistettu ostaja, 5.2.2019
Yleisarvosana
Hieno ja kattava teos pitsinnypläyksen historiasta. Upeat kuvat. Toimitus oli erittäin nopea.
Lisää kommentti