Ommellun pitsin tekoon tarvitaan neula, lankaa ja sakset. Pitsi muistuttaa virkkausta, nypläystä ja käpypitsiä. Tekniikan opettelua varten kirjaan on koottu perusohjeet, joista saa apua kirjan töiden tekemiseen. Useat kuvat auttavat opastuksen ymmärtämistä, vaikka kieltä ei ymmärtäisikään.
Kirjan neuvoilla käydään läpi useita pohjan täyttömalleja. Tämä kirja keskittyy ommeltuun pitsiin, joka on valmistettu kokonaan langasta. Usein tähän pitsiin käytetään ohutta pellavalankaa. Pienempiin töihin sopii myös silkkilanka. Ohutta kuparilankaa sekä muita erikoislankoja voi myös kokeilla pienten pitsikoristeiden valmistamiseen. Neula puolestaan on terävä silmäneula.
Ommellun pitsin malli piirretään ohuella tussilla kuultokankaalle, joka harsitaan kuviopuoli alaspäin useammasta kangaskerroksesta kootun tukialustan päälle. Pitsin ompelu aloitetaan harsimalla kuvion ääriviivojen ja suorien viivojen mukaan kaksinkertaiset tukilangat kankaaseen jollain muulla langalla. Tukilangan tarkoitus on muodostaa ehjä reunus ja tuki pitsikuvioille. Lisäksi ommellaan ns. sillat, joiden tehtävä on yhdistää erilaiset kuviot (esim. kukat, lehdet jne) toisiinsa. Tukilankojen varaan ommellaan halutut pintakuviot eri pitsipistoin. Kuvion pinta muotoutuu ommellun piston mukaan, jolloin eri osiin saadaan tiheitä tai harvoja alueita työpiirroksen mukaan edettäessä.
Pitsin reunat vahvistetaan pykä- tai punospistoin ja tarvittaessa vahvistuksen alle voidaan myös kiinnittää tukikankaan luonteinen kangas jäykistämään työtä. Lopuksi työ irroitetaan tuelta katkaisemalla kaikkien kankaiden läpi ommellut harsinlangat tukikankaiden välistä.
Ommellun pitsin tekeminen on hidasta, mutta erittäin mielenkiintoista ja antoisaa.
Nidottu, 127 sivua, julkaistu 2017.