Iloa pitsistä näyttely Jatan aitassa 3.-12.2.2023


Näyttelyt, messut ja tapahtumat, Jatan aitta 2023 by Jatan aitta / Marjo M., 27.1.2023
Pitsikilta ry tuo Jatan aittaan näytille jäsentensä nypläystöitä, joista suurin osa on erilaisia asusteita. Vantaan Myyrmäessä toimivan 35-vuotiaan yhdistyksen primus moottoreina toimivat puheenjohtaja Terttu Rissanen sekä nypläystä opettava tytär Outi Rissanen. Yhdessä Jatan aitan yrittäjän, Marjo Maisin kanssa he ovat työstäneet näyttelyä, jota ei viime vuonna järjestetty lainkaan koronan takia. 

Koukuttavaan harrastukseen mukaan edullisesti ja matalalla kynnyksellä

Vantaan nypläysryhmä kokoontuu kahdesti viikossa ja nyplääjiä on aloittelijoista kokeneisiin konkareihin. Nuorin ryhmäläinen on 12-vuotias, kun taas varttunein on ylittänyt 85 vuoden rajapyykin. Paitsi että ryhmässä opetellaan nypläyksen saloja, siellä myös jaetaan nypläysideoita sekä jutellaan maailman menosta. Vain 20 euron vuosittaisella jäsenmaksulla pääsee osallistumaan niin ohjattuihin kuin oman toimen ryhmiin. Ryhmissä saa perusopetuksen sekä opastusta moneen erilaiseen pitsitekniikkaan.

-  Nypläysharrastus koukuttaa ja vie mukanaan. Osa nyplää käyttötarkoitus edellä, osa kokeilee eri tekniikoita ja tekee töitä varastoon. On kiva kokeilla, opetella uutta ja haastaa itsensä. Tässä harrastuksessa ei yhden ihmisen elinaikana ehdi kaikkea edes oppia. Harrastus on lisäksi hyvää aivojumppaa. Se auttaa myös keskittymään tähän hetkeen – aivan kuten meditaatiossakin, kuvailee Outi Rissanen.

Logiikkaa ja teknistä ajattelua

 -  Nypläyksen aloittaminen ei vaadi aiempaa kokemusta käsitöistä. Tehdyn kyselyn mukaan nyplääjien joukossa on mm. paljon teknisesti koulutettuja sekä kirjastonhoitajia. Tämän selittänee se, että kyseisissä ammateissa tarvitaan loogisuutta ja järjestelmällisyyttä aivan kuten nypläyksessäkin. Useampi mies on lähtenyt kokeilemaan vaimonsa nypläysvälineitä, jäänyt koukkuun ja nyplää nyt salaa muulta maailmalta, nauraa Outi Rissanen.

Terttu Rissasen mukaan Jatan aitan näyttelyssä pääosassa ovat erilaiset nyplätyt asusteet. Näitä ovat huivit, hatut, bolerot, ponchot, korut, hiuskorut sekä laukut. Jonkin verran on esillä myös tauluja ja liinoja. Töissä on käytetty erilaisia tekniikoita kuten Torchon-pitsiä, venäläistä nauhapitsiä, tyllipitsiä sekä modernia pala- ja nauhapitsiä.

Näyttelyyn odotetaan joukoittain pitsinharrastajia sekä muuten asiasta kiinnostuneita ympäri Suomen. Alan osaajia on myös mahdollista nähdä nypläämässä paikan päällä. Kävijät pääsevät kokeilemaan halutessaan nypläystä itsekin, sillä näyttelyyn on tulossa kaikille tarkoitettu nypläystyyny.


Näyttely on avoinna 3.– 12.2.2023 arkena klo 14 – 18, lauantaina ja sunnuntaina klo 10 – 16 (tai sopimuksen mukaan). Ryhmiltä toivotaan ennakkoilmoittautumista. Näyttelyaikana pääsymaksu 2 €/hlö. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Aurifil Mako 40 puuvillalanka tarjous

Erittäin hyvälaatuinen Aurifil puuvillalanka on nyt edullisessa poistotarjouksessa!  Nyplääjille, ompelijoille, tilkkutyön tekijöille jne tiiviskierteinen Italialainen puuvillalanka. Tätä alkuperältään italialaista puuvillalankaa käytetään paljon erilaisissa ompelutöissä mm. sen ...

Iloa Pitsistä näyttely

Kesää ja Pitsiviikkoa kohti

Siinä ne nyt meni.... ne kaksi "Korona vuotta". Yhtään en pistäisi pahakseni vaikka ei tuon K:n kanssa enää tavattaisi.  Sitävastoin toivotan kevään tervetulleeksi. Kesää myös odottelen suuresti sekä lämpimien kelien että kovasti kaipaamieni Rauman Pitsiviikon asiakaskohtaamis...