Pitsei Pori pualest -näyttely avoinna 11.3. asti


Näyttelyt, messut ja tapahtumat, Jatan aitta 2022 by Jatan aitta / Marjo M., 12.2.2022
Pitsei Pori pualest -näyttely avautui Jatan aitassa poikkeusjärjestelyin 

Jatan aitassa on avautunut Porin seudun kansalaisopiston nypläyksenharrastajien näyttely. Tällä kertaa tarjolla on paljon erilaisia töitä kuten tauluja, vaatekappaleita, liinoja, lasinalusia ja tyynyjä, joita on tehty eri tekniikoilla. Näyttelyssä on töitä, joita ei heti muualla tule vastaan. Tänä vuonna näyttely on avoinna 11.3. asti ja koronarajoitusten vuoksi näyttelyyn voidaan ottaa vain pieni ryhmä kerrallaan.  

Uudet kurssilaiset integroidaan suoraan kokeneempien joukkoon

 Nypläyksen opettaja Hellevi Wikgren on opettanut nypläystä Porissa jo yli 25 vuoden ajan. 
– Nypläyksestä innostuneita on ollut aina, enkä koskaan ole kokenut oppilaspulaa. Itsekseen on vaikeampi lähteä harjoittelemaan nypläystä ja siksi onkin parempi aloitella ryhmässä. Kursseillani uusi oppilas integroidaan heti joukkoon. Hän joutuu ns. ”nypläyksen kielikylpyyn” ja oppii heti mistä puhutaan ja miten kokeneemmat nyplääjät työtään tekevät. 

– Meillä on myös valtavan hyvä ryhmähenki. Jos joku lähtee esittämään kaikkitietävää, otan kurssilaisen heti henkilökohtaiseen keskusteluun. Käsken oppilaita myös välillä vaihtamaan istumapaikkaa, sillä se auttaa näkemään asioita uudesta vinkkelistä sekä tutustumaan muihin, kuvailee Wikgren.

Vaativan mutta innostavan opettajan johdolla haetaan henkilölle ensin perustaidot, joihin lisätään koko ajan uusia taitoja. Ensin opetellaan puoli- ja kokolyönti sekä liinalyönti. Ensimmäinen harjoitus on oikea työ, kuten kirjanmerkki. Lapsiryhmäläiset tekevät ensityökseen rannerenkaan, mihin koukkuavat kiinni helmiä. 

- Palkitsevaa on muun muassa nähdä pienen tytön onni, kun tämä saa aikaiseksi heti oikean työn. Kursseillani tehdään erilaisia töitä, mm. tauluja ja koruja eikä vain liinoja. Jos liinoja tehdään, käytetään myös värillisiä- tai metallilankoja perinteisten pellavan väristen lisäksi. Piirrän myös itse paljon malleja opiskelijoille, tiivistää Wikgren.

- Kesäkursseillani on paljon peruskoulun opettajia. Nypläyksen lisäksi he oppivat, miltä pienestä oppilaasta käsityötunneilla tuntuu, kun toinen neuvoo eikä ymmärrä juuri mitään. Opettaja joutuu asettumaan oppilaan asemaan ja kokemaan, miltä tuntuu olla jälleen siellä koulun penkillä, Wikgren naurahtaa.

Eri-ikäisiä oppilaita innostaa uuden oppiminen ja itsensä haastaminen 

Wikgren kertoo, että kursseilla ikärakenne on 5-vuotiaasta yli 80-vuotiaisiin. Lapset ovat omassa ryhmässään noin 18-vuotiaaksi asti. Moni on tullut kursseille, kun on nähnyt pitsejä esimerkiksi näyttelyssä tai on seurannut nypläysesitystä. Nypläysharrastus kisaa tunnettuudessa lasten muiden harrastusten kanssa. Monet vanhemmat eivät osaa tarjota tätä harrastusvaihtoehtona, kun itselle aihe on vieras. 

Nypläyksen oppilaista Auli Saarinen on melko tuore tapaus, sillä hän on harrastanut nypläystä ”vasta” viiden vuoden ajan. Hän aloitti kesäkurssilla, missä innostui ja hurahti harrastukseen. Vahva käsityötausta helpotti nypläyksen taitojen omaksumista. Tuija Peltomaa on puolestaan pitkän linjan harrastaja. Innostus lähti yli 20 vuotta sitten pitsinäyttelystä. 

Riitta Touvela aloitti nypläyksen myös lähes 20 vuotta sitten. Tänä päivänä Riitta tekee ryhmän vaikeimmat ja hankalimmat työt. 
– Olen vähän sellainen yllytyshullu ja altis ottamaan haasteen vastaan ja kokeilemaan uusia juttuja. Muut kurssilaiset yllyttävät kokeilemaan rajojani ja esittelevät löytämiään malleja, joiden parista itseni sitten pian löydän, nauraa Touvela. 

Kurssilaiset kertovat, että aivojumpan ja itsensä haastamisen lisäksi nypläyksellä on myös meditoiva vaikutus. Aika menee flow-tilassa aivan huomaamatta. Murheet unohtuvat, kun on pakko rauhoittua ja keskittyä. 

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeavia näyttelyjärjestelyjä

Jokavuotista Jatan aitan näyttelyä ei poikkeuksellisesti pidetty viime vuonna koronan takia. 

– Päätin tänä vuonna kuitenkin avata näyttelyn ja seuraamme toki kulloisiakin ajantasaisia koronamääräyksiä. Poikkeavaa on, että käynti tulee sopia etukäteen, sillä voimme ottaa vain yhden pienryhmän kerrallaan sisään. Tervetuloa terveenä ja maskin kera, kertoo Jatan aitan omistaja Marjo Maisi.
                                                                                                                                   
Näyttely on avoinna sopimuksesta 11.3.2022 asti. Pääsymaksu 2 €/hlö. Sovi aika aina ennen tuloa päällekkäisten vierailujen välttämiseksi korona-aikana joko esim. puhelimitse tai sähköpostilla. Maksimiosallistujien määrä on kerrallaan 10 henkilöä, jotka ovat samaa ryhmää. Koronatilanteen kehittyessä parempaan suuntaa mietimme vierasmäärää uudelleen. Seuraa Jatan aitan Facebook-viestintää tai soita/laita sähköpostia ajantasaisen tiedon saamiseksi.

You might also be interested in

Iloa Pitsistä näyttely

Iloa pitsistä näyttely Jatan aitassa 3.-12.2.2023

Pitsikilta ry tuo Jatan aittaan näytille jäsentensä nypläystöitä, joista suurin osa on erilaisia asusteita. Vantaan Myyrmäessä toimivan 35-vuotiaan yhdistyksen primus moottoreina toimivat puheenjohtaja Terttu Rissanen sekä nypläystä opettava tytär Outi Rissanen. Yhdessä Jatan ait...

Kesää ja Pitsiviikkoa kohti

Siinä ne nyt meni.... ne kaksi "Korona vuotta". Yhtään en pistäisi pahakseni vaikka ei tuon K:n kanssa enää tavattaisi.  Sitävastoin toivotan kevään tervetulleeksi. Kesää myös odottelen suuresti sekä lämpimien kelien että kovasti kaipaamieni Rauman Pitsiviikon asiakaskohtaamis...